Як вибрати якісний електричний водонагрівач

Дата публикації 26.05.2016

Бойлер — це водонагрівач накопичувального типу. На відміну від проточних водонагрівачів, він видає воду стабільно високої, заданої температури. Просто кажучи, бойлер – це переважно герметичний бак, в якому встановлений тепловий нагрівальний елемент (ТЕН), терморегулятор, патрубки для підключення до системи водопостачання та теплоізольований бак «запакований» у корпус. При виборі бойлера більшість людей приділяють увагу зовнішньому вигляду ніж на робочі параметри пристрою і його надійність.

Температура води в сучасних моделях бойлерів при відключені від електроенергії спадає на 5-7°C на добу через те, що накопичувальний бак водонагрівача утеплений спіненим поліуретаном і зберегає температуру води при вимкненому ТЕНі. Погодьтеся, добре мати в запасі кілька десятків літрів гарячої води навіть при аварійному відключенні електрики. В накопичувальному водонагрівачі вода прогрівається малопотужним ТЕНом до встановленої температури і, відкривши кран, Ви відразу насолоджуєтеся водою комфортної температури. Бойлер відмінно підходить для помешкань де немає можливості отримувати гарячу воду від центрального водопостачання.

Переваги електричного бойлера:

  • Бойлер здатний нагрівати великий об’єм води;
  • Низьке енергоспоживання;

Недоліки електричних бойлерів:

  • Розмір бака є відносно великим;
  • Накопичувальний бойлер гріє воду повільніше ніж проточний водонагрівач.

Основні характеристики бойлерів на які варто звернути увагу

Об’єм бойлера

Показник об’єму вказує на кількість води, яка може бути нагріта водонагрівачем за один цикл. Щоб правильно розрахувати об’єм бойлера, необхідного для побутових потреб, потрібно виходити з простої формули 25 літрів на людину. Так, для сім’ї з двох чоловік в середньому рекомендовано електричний водонагрівач об’ємом 50 літрів, для сім’ї з трьох чоловік – 80 літрів, а для великих сімей на 100 і більше літрів води. Тобто оптимальний вибір це бойлер на 80 літрів, як найбільш оптимальний для середньостатистичної сім’ї.

Тип ТЕНа

ТЕН – тепловий нагрівальний елемент бойлера. Саме він відповідає за нагрівання води. Нагрівальні елементи, які використовуються в накопичувальних водонагрівачах є трубчасті чи спіральні. Також ТЕНи розділяють на «мокрі» і «сухі». Конструкція звичайного трубчастого ТЕНа являє собою трубку зі спіраллю, заповнену кварцовим піском. Зовні такий нагрівальний елемент дуже нагадує кип’ятильник, яким ми всі колись користувалися. «Мокрий» ТЕН схильний до корозії і пошкоджень, частих поломок і перегрівів. Однак і вартість такого нагрівача більш приваблива в порівнянні з сухим нагрівальним елементом.

Сухий ТЕН

На відміну від «мокрого» ТЕНа «сухий» має додаткову ізоляцію спіралі завдяки спеціальній металевій колбі підвищеної міцності. Така конструкція повністю виключає контакт з водою і можливе пошкодження ТЕНа, а також можливість захищає від ураження електричним струмом. Підвищена надійність і невеликі розміри «сухих» ТЕНів дозволяють встановлювати на одному бойлері не один , а два нагрівальних елемента, що продовжує його експлуатацію і покращує продуктивність. Бойлери з «сухим» ТЕНом також відрізняються дещо вищою вартістю.

Чим потужніший ТЕН, тим швидше нагрівається вода, а якщо в баку встановлено два нагрівальних елемента, то в разі поломки одного другий буде продовжувати роботу.

Потужність бойлера

ТЕНи високої потужності швидше нагріють воду  і терморегулятор їх відключить, тоді як малопотужний ТЕН цю саму воду грітиме довше. У більшості побутових бойлерів потужність коливається в межах від 1,3 до 3 кВт. Стандартною потужністю бойлера можна вважати 1,5 кВт.  Такий бойлер дозволить і воду ефективно нагрівати, і електрику економити.

Використання бойлерів з потужністю більше 3 кВт вже буде потребувати окремої потужної лінії для підключення і збільшить його вартість.

Матеріал баку

Під час експлуатації бак бойлера постійно контактує з водою, тому від матеріалу, з якого він виготовлений, буде значною мірою залежати термін роботи водонагрівача. Більшість бойлерів мають баки зі звичайної сталі зі спеціальним покриттям, або з нержавіючої сталі. Обидва варіанти мають свої переваги і недоліки. Баки зі сталі більш міцні, але їх покриття може з часом руйнуватися. Баки з «нержавійки» мають більш стійку поверхню, однак стінки в них тонші.

Внутрішній бак бойлера постійно має контакт з водою, яка шкідливо впливає на нього. Через це баки з захисним покриттям є більш довговічнішими у порівнянням з баком в якого цього покриття не має. Для внутрішніх стінок баку використовують різноманітні напилення – титан, срібло, емалі, скло фарфор та інші. Всі вони мають свої плюси чи мінуси, а також впливають на ціну бойлера.

Емаль, скло чи фарфор – не ржавіють, але можуть від різкої зміни температури отримати мікро тріщини. Титанова емаль довговічніша, але її суттєвий мінус це ціна.

Форма бойлера

Побутові бойлери за типом розміщення можуть бути вертикальними або горизонтальними. Більшість виробників бойлерів зараз випускають саме вертикальні моделі, оскільки вони більш ефективні.

Горизонтальний бойлер трапляються досить рідко і використовують їх лише в тих випадках, коли нема можливості поставити вертикальний водонагрівач.

Існують також такі основні види форм бойлерів:

  • Циліндричні бойлери, які є найпоширенішими.
  • Слім – бойлери. Їх ще називають «тонкими» через те, що вони більш витягнуті в довжину при меншому діаметрі, ніж стандартні водонагрівачі.
  • Прямокутні бойлери.

АНОД

Анод – змінна частина, що знаходиться всередині бойлера та захищає внутрішній бак від дії корозії і продовжує строк його експлуатації. Тому мінімум раз на рік цю частину варто заміняти на нову. В АНОДі міститься магній, який вступає в реакцію агресивними домішками води. Після цього нейтральні частини осаду, що утворився, осідають на дні та потребують очистки. Тому механічна очистка і заміна аноду в бойлері це запорука економії у всіх випадках.

Щоб вибрати і купити якісний водонагрівач Ви можете скористатись нашим інтернет-магазином де є великий вибір бойлерів

Наші послуги

Контакти

ТОВ “ЕкоТеплоТехнологія”

Контактні телефони:
+38 (066) 810-6001
+38 (067) 332-5731

Адреса:
м. Луцьк, вул. Івана Франка 61, офіс 3.

info@tech4home.in.ua

Написати повідомлення